уторак, август 12

Kula Vladimira Tatljina

Stvari su povezane, ne vremenom, već unutrašnjom vezom, unutrašnjim međuodnosom, i vreme ne može razdvojiti one stvari koje su iznutra bliske, koje proizilaze jedne iz drugih. Neka druga svojstva tih stvari primoravaju nas na mišljenje da da su one razdvojene okeanom vremena. Ali mi znamo da u stvarnosti taj okean ne postoji i počinjemo da shvatamo kako i zašto događaji jednog milenijuma mogu direktno uticati na događaje drugog. Pjotr Uspenski, Tertium organum
Pogled na čovečanstvo jeste pogled na pojavu koja se prostire kako u vremenu, tako i u prostoru, ali koja je vidljiva samo u tom preseku zvanom sadašnjost.Tako su svi ti veliki ljudi koji stoje kao džinovi u istoriji čovečanstva, kao što su Buda – Sidharta i Isus u sferi duhovnog, ili Aleksandar Makedonski ili Napoleon u sferi fizičkih osvajanja, bili samo odslikani likovi ljudskih tipova koji su živeli deset hiljada godina ranije, reprodukovani tajanstvenim silama koje upravljaju sudbinama našeg sveta.
Vreme može biti opisano prostorno i savitljivo kao parče papira.Ako je na jednom uglu napisana 1812., a na suprotnom 1912., ti uglovi mogu da se dodirnu. Ako je godina na jednom od tih uglova napisana mastilom, a mastilo se nije osušilo, tada brojke mogu da se preštampaju na drugom uglu.
Ono što odvaja fantaziju od utopijske špekulacije jeste stepen do koga ona uključuje predstavu sistema koji je organizovan i kontrolisan do savršenstva i kome je dat društveni i politički izraz. Tatljin u svom delu sjedinjava kosmološku i utopijsku predstavu reda i napretka, poistovećavajući ustrojstvo društvenog identiteta čovečanstva sa pravilnim, beskrajnim kretanjem nebeskih tela, lišenim svakog napora. Krećući se između ideja T.Kampanele i K.E.Ciolkovskog, njegova fantazija može biti i odašiljač za kosmos i Vavilonska kula i kinetičko – dinamička vrteška i spomenik. Kula Tatljina je saživotno biće svih utopijskih namera i htenja, na rubu fizičke izvodljivosti postavljena i misaono opravdana. Njen izraz, iako na prvi pogled neprikosnoveno jedinstven, otelotvoruje zamisli hiljada učenjaka, umetnika, kosmologa.
Kula Vladimira Tatljina nastaje iz neposrednje težnje za gradom sunca. Svi mi koji iole delimo ovaj san, dali smo doprinos Tatljinovom poduhvatu.